Dé lekkernij uit Zeeland: de zoete Zeeuwse bolus. De bolus is een zoet broodje, dat door veel Zeeuwen bij de koffie wordt gegeten of bij een uitgebreide feestelijke broodmaaltijd. Om de bolus compleet te maken, wordt vaak de onderzijde van de bolus met (room)boter besmeerd.
Joodse oorsprong van de Zeeuwse bolus
De bolus bereikte Zeeland hoogstwaarschijnlijk al aan het eind van de zestiende eeuw, toen Portugese joden zich in Middelburg vestigden. De oorsprong van dit gebakje ligt dan ook in Portugal en Spanje. De bolus bleef populair in Zeeland, ook nadat de Sefardische joden weer vertrokken waren.
Het geheim van de Zeeuwse bolus
Een bolus bestaat uit opgerolde strengen van witbrood deeg. Deze strengen worden door een mengsel van bruine basterdsuiker, kristalsuiker en kaneel gerold. Daarna is het tijd om er een bolus van te draaien, dit wordt gedaan door de strengen in de vorm van een spiraal op te rollen. Eenmaal in de oven, smelt het suiker tot een soort stroop. Die suikerstroop zorgt ervoor dat de bolussen kleverig zijn. Het belangrijkste is om de bolus op het juiste moment uit de oven te halen. Ben je te snel, dan is de bolus nog niet gaar, maar wacht je te lang, dan is de bolus te hard geworden.
Zeeuwse Kampioenschappen bolus bakken
Aangezien Zeeuwse bolussen een specialiteit zijn onder de Zeeuwse bakkers, werd in 1988 het eerste kampioenschap voor bolus bakken gehouden. Sindsdien zijn er nog regelmatig bakwedstrijden georganiseerd. In 2015, is door Zeeuwse bakkers bepaald dat elk jaar op 30 mei de Zeeuwse bolusdag gehouden wordt. Tijdens deze dag zijn er workshops bolus bakken, presentaties en bakwedstrijden.
Kortom mocht je bij een Zeeuwse bakker langsgaan, vergeet dan niet om de Zeeuwse bolus te bestellen. Wij weten zeker, dat je daarna verkocht bent!