4,5 ster fietsprovincie

Zeeland is een 4,5 ster fietsprovincie en daar zijn we trots op! Er zijn hier honderden kilometers aan verschillende fietsroutes. Routes om recreatief te fietsen, te mountainbiken of te wielrennen. Over het platteland, langs het water, door het bos of de duinen. Op www.zeeland.com staan alle fietsroutes in Zeeland.

Makkelijk je fietsroute plannen

Met het fietsknooppuntensysteem Zeeland (FIKS) plan je je eigen fietsroute. Of je nu ver wilt fietsen of een kort rondje wilt maken. Binnendijks of buitendijks fietsen, de wind in je rug of met uitzicht over water wilt fietsen. Je bepaalt je route zelf met het FIKS.

Knooppuntnummers

Elk knooppunt van het FIKS heeft een nummer. Met deze knooppunten maak je makkelijk je eigen fietstocht. Schrijf de knooppuntnummers op een papiertje of zet ze in je telefoon en je kunt op pad. Via deze website kan je je route plannen.

FIKS-borden

Op alle FIKS-wegen en paden kom je witte borden met groene bedrukking tegen. Op kruisingen, splitsingen en afslagen staan borden met daarop een richtingspijl. Ook staat hier het nummer op van het knooppunt waar je naartoe fietst. Het FIKS is dubbelzijdig bewegwijzerd. Het maakt dus niet uit welke kant je de route op fietst. Dit kan zowel rechtsom als linksom.

FIKS-kaarten

In Zeeland hebben we verschillende FIKS-kaarten:

  • Zeeland Noord: Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Sint Philipsland.
  • Zeeland Midden: Walcheren, de Bevelanden en Tholen.
  • Zeeland Zuid: Zeeuws-Vlaanderen.

Je koopt de FIKS-kaart Zeeland Midden bij:

  • Camping Linda, Oostelijke Kanaalweg 4 in Wemeldinge
  • Hotel Brasserie Smits, Wilhelminastraat 90 in Wemeldinge
  • Jachthaven Wemeldinge, Sluisplateau 31 in Wemeldinge
  • Boekhandel Lectori, Weststraat 9-11 in Kapelle

Zeeuwse fietscafés

Stap af bij een van de Zeeuwse fietscafés. Dit zijn fietsvriendelijke horecagelegenheden die verschillende faciliteiten bieden speciaal voor fietsers. Je kunt er iets eten of drinken, je bidon bijvullen of van het sanitair gebruik maken. Als het nodig is, dan kan je er ook je band plakken. De fietscafés zijn bewegwijzerd vanaf het fietsknooppuntennetwerk. Dus makkelijk te vinden.

Rondje met een pontje

Vroeger waren er in Zeeland meer dan 100 verschillende pontjes. Hiervoor zijn dammen, bruggen en tunnels in de plaats gekomen. In de zomermaanden varen er weer verschillende pontjes om je met de fiets naar een ander deel van Zeeland te brengen. Je plant dan zelf je route van knooppunt naar knooppunt. Zo fiets je makkelijk heel Zeeland door!

Het pontje dat vlakbij vaart is Frisia 2 van Yerseke naar Gorishoek. Meer informatie en een download link voor het boekje Zeeuwse pontjes vind je op de website Zeeland.com.

Rondvaartboot Frisia 2 varend op de Oosterschelde