Historische stadjes

Ga eens een dagje naar Goes, Middelburg, Veere of Zierikzee. Deze historische stadjes zijn makkelijk bereikbaar vanaf de centraal gelegen dorpen in de gemeente Kapelle.

Goes

Goes heeft een aantal bijzondere monumenten, zoals het oude stadhuis op de Grote Markt, de Maria Magdalenakerk en het gebouw van het Historisch Museum De Bevelanden. De jachthaven ligt midden in de de stad en wordt omringd door mooie pakhuizen. De namen van de straten vertellen je iets over het verleden: Bierkade, Beestenmarkt, Houtkade en Oude Vismarkt. Vergeet tijdens je bezoek in Goes niet om door het Vuilstraatje te lopen. Dit is het smalste straatje van Goes. Wil je meer van de Goese historie ontdekken? Wandel dan mee met een gratis stadsrondleiding. Je kan van mei t/m oktober op woensdagmiddag gratis meewandelen. Kijk op de website van 't Gilde de Bevelanden voor meer info.

Naast genieten van de mooie panden kan je in Goes ook goed winkelen. Er zijn veel verschillende leuke boetiekjes.

Zeilboten in de jachthaven van Goes omringd met monumenten

Middelburg

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en heeft meer dan 1100 rijksmonumenten. Het was één van de handelssteden van de VOC. Er zijn nog veel mooie monumenten uit deze tijd om te bekijken. Als je over de kades loopt zie je overal nog de oude pakhuizen. Bij een bezoek aan deze prachtige stad moet je niet vergeten om de volgende gebouwen te bekijken: de Koepoort, de Abdij met de Lange Jan, het historische stadhuis, de Kloveniersdoelen en de Oostkerk. Trek wel je wandelschoenen aan, want er liggen op veel verschillende plekken nog kinderkopjes.

Iedere eerste zondag van de maand tussen 13.00 en 17.00 uur is er in Middelburg een Kunst & Cultuurroute. Verschillende kunstenaars en galeries zijn gevestigd in authentieke panden in de historische binnenstad. Meer info over de Kunst & Cultuurroute lees je op de website van de Kunst- en Cultuurroute.

Abdij in Middelburg met op de achtergrond de kerktoren Lange Jan

Veere

Veere is een klein, maar prachtig stadje. Het ademt historie uit. Het mooiste gebouw van het stadje is het stadhuis op de Markt. Een ander gebouw dat de moeite waard is dat is de Grote Kerk. Deze kerk is in gebruik als experience en cultuurpodium. Eeuwenoude verhalen worden hier tot leven gewekt door de nieuwste technieken. Ook op de Kaai staan nog veel goed bewaarde monumentale panden, zoals de Schotse huizen en de Campveerse Toren. Rondom het centrum van Veere liggen de oude stadswallen. Je kan hier heerlijk wandelen langs het Veerse Meer en de oude kreken.

In de zomermaanden komen oude tijden weer tot leven tijdens de Historische markt op dinsdag.

De Campveerse toren in Veere aan het Veerse Meer en aangemeerde rondvaartboot

Zierikzee

Zierikzee is een historisch stadje aan de Oosterschelde en ligt op Schouwen-Duiveland. Het heeft een uniek middeleeuws stratenpatroon en het oudst nog spelende carillon van Nederland. Er valt veel te zien in Zierikzee: stadspoorten, historische monumenten, stadswallen en het Gravensteen. Dit is het oudste gevangenispand in Zeeland. Ook is er een oude getijdehaven waarin verschillende historische schepen liggen.

De Sint Lievensmonstertoren wordt ook Wel de Dikke Toren genoemd. Vanaf deze toren heb je een fantastisch uitzicht over Zierikzee en verder. Bij helder weer zie je zelfs de Zeelandbrug.

Zuidhavenpoort en ophaalbrug in Zierikzee