Vier getijdenbakken

Er staan bij de strandjes van Wemeldinge vier getijdenbakken. In ruim zes uur wordt het vloed (het water wordt hoger) en daarna keert het tij en wordt het eb (het water wordt weer lager). Bij eb vallen de zandplaten en slikken van de Oosterschelde droog en haventjes stromen leeg. Het strand is dus groter als het eb is en kleiner als het vloed is. Wanneer het eb is vallen ook de getijdenbakken droog en kun je op zoek naar het onderwaterleven van de Oosterschelde.

Ontdek het onderwaterleven

Er staan twee getijdenbakken bij het wat grotere strand en twee getijdenbakken bij het kleinere strandje. In deze bakken kunnen kinderen zelf op ontdekkingstocht. Zo komt de onderwaterwereld even heel dichtbij en kun je verschillende soorten jonge visjes, anemonen, garnalen, krabjes en wieren bekijken. Ga je langs bij de getijdenbakken? Neem dan een schepnetje of een emmer mee! Zo zie je pas echt goed wat er allemaal leeft.

Wat je allemaal zou kunnen zien in de getijdenbakken:

  • Zeepokken: Dit zijn kleine kreeftjes die met hun huisjes vastgroeien op alles wat hard is. Bij eb sluiten ze hun dekseltjes, zodat ze niet uitdrogen.
  • Verschillende soorten zeewier: De verschillende soorten zeewier hebben de mooiste namen, zoals gezaagde zee-eik, slijmerige drakentong en Iers mos. Zeesla heeft glibberige bladeren die je kunt eten. En er zijn wieren met luchtblaasjes, zoals knotswier en blaaswier.
  • Garnalen: De garnalen uit de Oosterschelde zijn meestal grijsachtig doorschijnend. Garnalen kunnen zich snel ingraven en houden hun oogjes net boven het zand.
  • Anemonen: Anemonen zien er onder water prachtig uit! In de Oosterschelde komen onder andere de paardenanemoon, zeedahlia en de zeeanjelier voor.
  • Krabben: In de Oosterschelde vind je verschillende soorten krabben, de strandkrab en de penseelkrab bijvoorbeeld.
  • Alikruiken: Alikruiken zijn kleine zeeslakken. Hier in Zeeland worden ze ook wel kreukels of krukels genoemd.
  • Vissen: Er zwemmen ook visjes in de getijdenbak. Zwarte grondels bijvoorbeeld, die vaak onder water op de stenen liggen te ‘zonnen’.
  • Oesters: De Oosterschelde zit vol Japanse oesters! Pas wel op voor de scherpe randen.
  • Schaalhoren: De schaalhoren zit overdag muurvast aan een rots, maar ’s avonds gaat de schaalhoren op pad. Na z’n avonturen komt de schaalhoren weer precies op dezelfde plek terug.
Twee kinderen bij de getijdenbakken in Wemeldinge