Kapelle

Kapelle is een ringdorp. Centraal in het dorp ligt de Nederlands Hervormde Kerk en daarom heen staan huizen. Hier vanuit is het dorp gegroeid. Het is nu een dorp met veel voorzieningen, verschillende soorten winkels en zo'n 9000 inwoners.

Annie M.G. Schmidt

Kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt is geboren in Kapelle. Zij is vooral beroemd door het schrijven van de avonturen van Jip en Janneke. Op het Kerkplein staat haar geboortehuis en een borstbeeld van haar. Maar dat is niet het enige eerbetoon aan deze schrijfster. Zo staat er een beeld van Dikkertje Dap voor de brede school aan de Vroonlandseweg. Ook zijn er tekeningen en teksten over Jip en Janneke te zien in de fietstunnel onder het spoor. En in de wijk Zuidhoek staan kunstwerken die naar haar verwijzen. Ook hebben de straten in deze wijk namen uit haar verhalen, zoals ‘Petteflet’ en ‘Smeerkees’.

Franse begraafplaats

In Kapelle is een Franse begraafplaats. Na de Tweede Wereldoorlog werden de stoffelijke resten begraven van alle militairen die onder Franse vlag, op Nederlands grondgebied, waren gestorven en niet naar Frankrijk werden gerepatrieerd. De gemeente Kapelle houdt jaarlijks een herdenking op de Franse begraafplaats. Lees hier meer over de Franse begraafplaats. Meer weten over de Franse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog? Breng dan een bezoek aan herdenkingsmuseum Memorial 40-45 in Kapelle.